Followers

Saturday, 14 January 2012

Resepi Shawarma!!

Shawarma air tangan Sofie sewaktu kami lapar
 baru balik dari kuliah tauhid.. :)

YUMM! Memang sedap shawarma ni.. Haa, resepi ni adik Sofea Arkiah yang ajar pada saya masa daurah di Baitul Qurra`. Simple je dan dan diubah suai sikit ikut selera orang Malaysia. Bahan-bahannya pun mudah didapati kat Mydin, Tesco, dan segala or mana-mana kedai roti. Nak try? 


Bahan-Bahan Shawarma;


Roti:
1) Tepung High Protein  [2kg]
2) Yis                           [4 sudu]
3) Gula Pasir                 [4 sudu]
4) Garam                      [1\2 sudu]
5) Planta                      [4 sudu]
6) Air                          [secukupnya]


Isi:
1) Daging cincang <kalau nak gne ayam pun boleh>
2) Bawang putih
3) Lada hitam
4) Daun Seleri
5) Capsicum
6) Tomato
7) Asparagus 
8) Tahina (kacang dalam tin, macam mayonis warnanya)


Cara-cara buat roti;
1) Masukkan semua bahan untuk buat roti dalam bekas.
2) Masukkan air secara berperingkat, secukupnya; jangan sampai lembik dan melekat.
3) Uli sehingga rata.
4) Biarkan adunan sehingga naik.
5) Setelah adunan naik, dohkan adunan sebesar penumbuk.<guna saiz normal kanak 12 thun>
6) -Leperkan doh-doh tersebut sehingga jadi lempeng. [kalau nak gulung]
    -Leperkan doh-doh tapi biarkan ia tebal sedikit.      [kalau nak jadiakan roti pita]
7) Grill dalam frying pan. <do not ever use any oil!!>


Isinya;
1) Grill daging cincang bersama lada hitam sehingga masak.
2) Sapu Tahina atas roti yang dah siap tadi.
3) Letak daging cincang dan sayur-sayuran yang lain atas roti.
4) Gulung roti ikut kreativiti anda.


*boleh sajikan bersama sos untuk kenikmatan berganda! :)
*bahan untuk isinya boleh diubah suai ikut selera masing-masing.


Left; cik sofea
[chef shawarma BQ]
SELAMAT MENCUBA!!!!!



No comments: