Shawarma air tangan Sofie sewaktu kami lapar baru balik dari kuliah tauhid.. :) |
YUMM! Memang sedap shawarma ni.. Haa, resepi ni adik Sofea Arkiah yang ajar pada saya masa daurah di Baitul Qurra`. Simple je dan dan diubah suai sikit ikut selera orang Malaysia. Bahan-bahannya pun mudah didapati kat Mydin, Tesco, dan segala or mana-mana kedai roti. Nak try?
Bahan-Bahan Shawarma;
Roti:
1) Tepung High Protein [2kg]
2) Yis [4 sudu]
3) Gula Pasir [4 sudu]
4) Garam [1\2 sudu]
5) Planta [4 sudu]
6) Air [secukupnya]
Isi:
1) Daging cincang <kalau nak gne ayam pun boleh>
2) Bawang putih
3) Lada hitam
4) Daun Seleri
5) Capsicum
6) Tomato
7) Asparagus
8) Tahina (kacang dalam tin, macam mayonis warnanya)
Cara-cara buat roti;
1) Masukkan semua bahan untuk buat roti dalam bekas.
2) Masukkan air secara berperingkat, secukupnya; jangan sampai lembik dan melekat.
3) Uli sehingga rata.
4) Biarkan adunan sehingga naik.
5) Setelah adunan naik, dohkan adunan sebesar penumbuk.<guna saiz normal kanak 12 thun>
6) -Leperkan doh-doh tersebut sehingga jadi lempeng. [kalau nak gulung]
-Leperkan doh-doh tapi biarkan ia tebal sedikit. [kalau nak jadiakan roti pita]
7) Grill dalam frying pan. <do not ever use any oil!!>
Isinya;
1) Grill daging cincang bersama lada hitam sehingga masak.
2) Sapu Tahina atas roti yang dah siap tadi.
3) Letak daging cincang dan sayur-sayuran yang lain atas roti.
4) Gulung roti ikut kreativiti anda.
*boleh sajikan bersama sos untuk kenikmatan berganda! :)
*bahan untuk isinya boleh diubah suai ikut selera masing-masing.
Left; cik sofea [chef shawarma BQ] |
SELAMAT MENCUBA!!!!!
No comments:
Post a Comment